Με «αλαλαγμούς» χαράς λέγεται ότι υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τη δήλωση του Βόλφανγκ Σόιμπλε για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Μην μπερδεύεστε, πρόκειται για δήλωση του ίδιου ανθρώπου, για τον οποίο ο πρωθυπουργός ρίχνοντας την κανάτα του στο έθιμο των «μπότηδων» στην Κέρκυρα, ανησύχησε μήπως περνούσε από κάτω. Τελικά είναι «φίλοι» μας οι Γερμανοί ή όχι; Ο χερ Σόιμπλε είναι με το μέρος μας ή όχι; Η συγκεκριμένη δήλωση πρέπει να μας κάνει να χαμογελάμε; Ερωτήματα που για να απαντηθούν με αξιόπιστο τρόπο, θα πρέπει να βγούμε από τον ελληνικό μας «μικρόκοσμο» και να δούμε την κατάσταση με τα μάτια των εταίρων μας.
Είναι προφανές ότι το πραγματικό νόημα της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε είτε δεν έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε έφτασε αλλά χάριν της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης παραποιήθηκε.
Στην Ουάσινγκτον ο τσάρος της
γερμανικής οικονομίας σημείωσε ότι πιο συχνά επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις της Αθήνας παρά εκείνες του ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές ακόμη και με το 50 % των μεταρρυθμίσεων. Πολύ φοβάμαι ότι οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν ταιριάζουν στην περίσταση, μια και ο κ. Σόιμπλε δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να «τρολάρει» την κυβέρνηση για τις «επιτυχημένες» προβλέψεις της, θέλοντας να «την βγει» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ελληνικές προβλέψεις, οι οποίες έχουν πέσει όλες έξω. Μια γρήγορη ματιά θα πείσει και τον… πιο «δύσπιστο» ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας, το Πάσχα του 2016, είχε δεσμευθεί ότι η «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας ήταν κοντά. Παρολαυτά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχαμε την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε χώρα της ευρωζώνης (1,2% ύφεση), όταν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονταν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Την ίδια αισιοδοξία εξέπεμπαν κυβερνητικά στελέχη και για την άρση των capital controls. Ακόμα και σήμερα παραμένουν εν ισχύ.
Στον τραπεζικό τομέα ο κ. Τσίπρας θεωρούσε μέσω δημόσιων δηλώσεων του, ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση. Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων 2,3 δισ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση των κόκκινων δανείων 1 δισ. ευρώ. Η ανεργία, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση, αυξήθηκε μισή μονάδα, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Ποιά άραγε κυβερνητική πρόβλεψη στήριξε ο κ. Σόιμπλε; Καμία απολύτως, γιατί πολύ απλά όλες έπεσαν έξω. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών θέλησε δια της ειρωνείας προς την ελληνική πλευρά, να μπει στην αρένα της κόντρα με το ΔΝΤ, ενόψει της εαρινής συνόδου του ταμείου, κίνηση που φαίνεται πως δεν έγινε αντιληπτή από τα κυβερνητικά στελέχη.
Το άσχημο είναι ότι για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση μιας σκληρής μάχης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, μίας κόντρας που συνήθως καταλήγει σε συμβιβασμό με μοναδικό χαμένο την ελληνική οικονομία.
Όσοι λοιπόν είδαν πίσω από τον κ. Σόιμπλε αλλαγή της γερμανικής στάσης μάλλον θα πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους, όπως και όλοι εμείς που αναμένουμε δυστυχώς την επώδυνη συμφωνία. Τα προειδοποιητικά πυρά Σόιμπλε μπορεί να μην έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασαν όμως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Στέλιο Πέτσα, σύμβουλο δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, να προβλέπει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι δε θα υπάρξουν άμεσα θεαματικά αποτελέσματα στο ζήτημα του χρέους, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Μια χρονική μετάθεση που δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία, τα οποία δείχνουν να… αγνοούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτός και αν αυτός είναι ο τελικός τους στόχος.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή-liberal.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου