Για τα παιδιά που διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα στις Πανελλαδικές. Συχνά υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει ένας μαθητής στην έκθεση προκειμένου να φέρει ένα αξιόλογο βαθμολογικό αποτέλεσμα. Παρακάτω θα δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν. 1. Προσεκτική μελέτη του θέματος και κατανόηση αυτού που ζητούν. Έτσι δεν κινδυνεύετε να κινηθείτε εκτός θέματος στο περιεχόμενο. 2.Επικοινωνιακό πλαίσιο-προσαρμογή του κειμένου σας. Σε κάθε επικοινωνιακή περίσταση θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα την έκφρασή σας. 3.Σχεδιάγραμμα. Απολύτως απαραίτητο. Προσοχή! Πολλοί μαθητές φοβούνται μήπως τους πάρει πολύ χρόνο και δεν μπορέσουν να γράψουν ικανοποιητικά την έκθεσή τους στη συνέχεια. Όμως, σκεφτείτε ότι είναι καλύτερα να έχετε συγκεντρώσει το υλικό σας (πληροφορίες, σκέψεις, συλλογισμούς) γιατί έτσι θα έχετε κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά από πριν και θα μπορείτε να επεξεργαστείτε το υλικό σας με μεγαλύτερη άνεση κάνοντας τις απαιτούμενες αλλαγές και διορθώσεις. Διαβάστε τα πάντα για τις πανελλαδικές εξετάσεις εδώ. 4.Δομή: Ισομερής ανάλυση ερωτημάτων. Για παράδειγμα, δύο ερωτήματα για ανάπτυξη, θα δομηθούν διαφορετικά απ’ ότι ένα. Προσοχή στη συνοχή των παραγράφων και τη συνεκτικότητα και των νοημάτων τους. 5. Πρόλογος και επίλογος με έκταση που βοηθά στην επιτυχή εισαγωγή στο κυρίως θέμα, αλλά και στη σωστή σύνοψη των συλλογισμών σας στο τέλος. Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε σε στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικές με την έκταση τους. Λειτουργείτε, όμως, με βάση το μέτρο, ώστε να είναι εύστοχοι τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε έκταση. 6.Περιεχόμενο: Εύστοχη ανάλυσή του θέματος μέσα από επαρκή ανάπτυξη των ερωτημάτων του. 7. Επιχειρήματα, τεκμήρια και γενικά συλλογισμοί χωρίς νοηματικά κενά. Αιτιολογείτε τους συλλογισμούς σας. Όχι σκόρπιες ιδέες και ατελείς σκέψεις. Ολοκληρώστε τα νοήματά σας. 8. Αποφυγή της γενικολογίας και της ασάφειας, όπως και των άσκοπων επαναλήψεων λέξεων ή φράσεων. Αλληλουχία νοημάτων. Όταν θέλετε να ενώσετε τα νοήματα φροντίστε για τη συνεκτικότητά-συνοχή τους. 9. Έκφραση: σωστή ορθογραφία, στίξη και σύνταξη. Αποφεύγετε τα υπερβολικά ασύνδετα σχήματα, τις πομπώδεις εκφράσεις, τα λεκτικά σχήματα για εντυπωσιασμό. Αποφεύγετε τις μεγάλες περιόδους, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασάφειες και εκφραστικά λάθη. 10. Κυριαρχία απλού, λιτού λόγου που ρέει με φυσικό τρόπο. Αποφυγή επίδειξης γνώσεων και απομνημόνευσης σχεδιαγραμμάτων. Ιωάννα Μαντζώρου Φιλόλογος Μ.Α. Ελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Σύμβουλος καθηγήτρια-Διεύθυνση Φιλολογικού Πουκαμισάς Χαλκίδας & Ψαχνών Ευβοίας Fb: Φροντιστήρια Πουκαμισάς Χαλκίδας https://ift.tt/2InNI2F
Πηγή
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).
ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!
ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου