ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ρήξη ή εκλογική συντριβή;

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ είχε προειδοποιήσει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως οι αγορές είναι πολύ πιο σκληρές από τους θεσμούς. Αξιολογούν με μόνο κριτήριο τις επιδόσεις των οικονομιών. Δηλαδή, διαβάζουν ψυχρούς αριθμούς και ανιχνεύουν συγχρόνως τις πολιτικές προθέσεις των κυβερνώντων.
Ετσι, χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 4,6% και του πενταετούς στο 3,69%, το δε Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση, στο όριο των 700 μονάδων.
Το πολιτικό «δια ταύτα» αυτών των εξελίξεων:

Οι αγορές στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συμφωνημένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις θα αντιμετωπισθεί αναλόγως από αυτές. Χωρίς οίκτο, χωρίς επιείκεια.
Αυτό είχαν υπ΄όψη τους ο Γ.Στουρνάρας και ο Β.Βενιζέλος όταν πρότειναν να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης απέρριψε αυτήν την πρόταση, γιατί θόλωνε το αφήγημα της καθαρής εξόδου. Φαίνεται πως θα πληρώσουμε ακριβά αυτήν την επιλογή.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι αγορές είναι αμείλικτες. Και καλά κάνουν, γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. Να κατευθύνουν τα κεφάλαια των πελατών τους και των επενδυτών προς ασφαλείς τοποθετήσεις. Και η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης πως πολύ εύκολα μπορεί να αναβιώσει το κλίμα του 2015, αν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Μήπως όμως αυτό ακριβώς επιδιώκει; Μήπως επιζητεί να εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές σε συνθήκες ρήξης με τους εταίρους, τους δανειστές, τις αγορές; Μήπως πιστεύει πως μόνον έτσι θα μπορέσει να επανασυγκροτήσει το μπλοκ του «Οχι»;
Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με περικομμένες τις συντάξεις, βαδίζει προς την καταστροφή. Αυτό το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Ακόμα και μια προσωρινή, κουτοπόνηρη αναβολή του νόμου Κατρούγκαλου, ουδένα θα συγκινήσει. Οι πολίτες είναι υποψιασμένοι και γνωρίζουν πως ο σχετικός νόμος φέρει το όνομα του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς, ο Α.Τσίπρας έχει δύο επιλογές μπροστά του. Η μια είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο τρέχον έτος. Αυτή η επιλογή όμως στερεί από τον ίδιο και τα στελέχη του έναν χρόνο απόλαυσης της εξουσίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που γεύονται πρωτόγνωρα πράγματα.
Η δεύτερη επιλογή είναι, ενεργώντας μονομερώς και επικαλούμενος τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης του, να ακυρώσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πολίτες θα πρέπει να βιώσουν στην καθημερινότητα τους τι σημαίνει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Τι σημαίνει το γεγονός πως η Ελληνική κυβέρνηση επανακτά την διαχείριση της εθνικής οικονομίας.
Γιατί διαφορετικά η καθαρή έξοδος είναι ένα κούφιο σύνθημα. Ένα αφήγημα χωρίς αντίκρυσμα.
Και οι αγορές πώς θα αντιδράσουν; Σε αυτό το ερώτημα δεν χρειάζεται απάντηση. Θα γίνει χαμός. Η κυβέρνηση έχοντας το μαξιλάρι των 22 δισεκατομμυρίων δεν θα έχει την ανάγκη να προσφύγει σε αυτές. Θα οργανώσει μια γαλαντόμα προεκλογική εκστρατεία και ο λογαριασμός στους επόμενους, από τους οποίους θα ζητήσει στην συνέχεια και τα ρέστα.
Άλλωστε είναι γνωστό. Οι άνθρωποι είναι εκ πεποιθήσεως μπαχαλάκηδες. Ο,τι δεν μπορούν να το ελέγξουν, το καταστρέφουν.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Στερεά Ελλάδα

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video