Την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, ο Ζάεφ δήλωνε:
«Δεν υπάρχει άλλη χώρα Μακεδονία από τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα. Το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».
Λυπάμαι, αλλά ο Ζάεφ έχει δίκιο. Απόλυτο δίκιο.
Οταν μια χώρα κατοικείται από «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονικά», που παράγουν «μακεδονικά» προϊόντα σε «μακεδονικές» εταιρείες, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο με «μακεδονικά» διακριτικά, τι άλλο από «Μακεδονία» είναι αυτή η χώρα;
Κι ο Ζάεφ έχει δίκιο διότι αυτά συμφώνησαν μαζί του ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς. Αυτή τη συμφωνία υπέγραψαν. Αυτήν καμώνεται ότι θα αποτρέψει ο Καμμένος.
Αυτήν προσφέρεται να ψηφίσει ο Θεοδωράκης. Αυτήν ξερογλείφονταν να υποστηρίξουν ο Παπανδρέου, ο Θεοχαρόπουλος κι ο Μπίστης, πριν τους μαζέψει η Φώφη με το φαράσι.
Αυτή τη συμφωνία απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αν μας ενδιαφέρει η γνώμη του.
Το ποσοστό απόρριψης κινείται σταθερά στο 71%-72% και αποδοχής στο 21% (τρεις μονάδες κάτω από τον Ιούνιο!). Αποδοχή που στην πραγματικότητα κινείται παντού στο 15%-18%, αλλά τον μέσο όρο ανεβάζουν κάπως η Αττική και η Πελοπόννησος με 24% (Metron Analysis, Σεπτέμβριος 2018).
Απόρριψη την οποία συμμερίζεται το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (35% υπέρ), το 52% των ψηφοφόρων του Ποταμιού (39% υπέρ) και το 76% των ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ (μόλις 17% υπέρ).
Και για να μην υπάρχουν απορίες για τον ευρύτερο αυτοπροσδιοριζόμενο χώρο της «Κεντροαριστεράς» (στον οποίο αυτοτοποθετούνται και αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ), η απόρριψη βρίσκεται στο 56% και η αποδοχή στο 37%.
Ενώ στον αυτοπροσδιοριζόμενο χώρο του «Κέντρου» η απόρριψη ανεβαίνει στον εθνικό μέσο όρο του 71% και η αποδοχή μόλις στο 19%.
Αυτό είναι το ακροατήριο της συμφωνίας των Πρεσπών. Ούτε ακροδεξιό, ούτε εθνικιστικό, ούτε κολοκύθια τούμπανα.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται απλώς ότι ο μέσος πολίτης κουβαλάει περισσότερο μυαλό και καλύτερο πολιτικό αισθητήριο από εκείνους που γυρεύουν να τον εκπροσωπήσουν.
Κανείς μέσος πολίτης δεν διανοήθηκε ποτέ να ισχυριστεί ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να κλείσει το Μακεδονικό» (Σταύρος Θεοδωράκης, 22/9). Διότι ο μέσος πολίτης ξέρει πως η Ελλάδα χρειάζεται μόνο ό,τι τη συμφέρει.
Πρώτα λοιπόν θα ρωτούσε πώς θα κλείσει το Μακεδονικό, με ποιους όρους, ποιες προϋποθέσεις, ποιες επιπτώσεις. Και τότε θα έκρινε αν συμφέρει τη χώρα.
Σίγουρα πάντως δεν θα δεχόταν να το κλείσει με τη λογική του Ζάεφ επειδή συμφέρει το ΝΑΤΟ.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου