Τηλεόραση προπαγάνδας. Τηλεόραση – κάνω το άσπρο μαύρο και το αντίθετο. Τηλεόραση – όργανο στα χέρια του κόμματος και της κυβέρνησης. Παράδειγμα, χθεσινό: η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η OLAF (η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς) διεξάγει έρευνα για το τι έγινε με τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και για το αν υπάρχουν ζητήματα κακοδιαχείρισης στην κατανομή τους. «Δεν υπάρχουν στοιχεία» μετέδιδε η συριζοντουντούκα ΕΡΤ.
Το είδα με τα μάτια μου, το άκουσα με τα αφτιά μου στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ1. Κάνει τον πρόλογο η παρουσιάστρια ότι και καλά σε σχέση με τα δημοσιεύματα για τη διάθεση των κονδυλίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Μετά βγάζει στον αέρα και τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες να το κάνει πιο λιανά. Λέει και ο απεσταλμένος τα ίδια, ότι η Κομισιόν δεν διαπιστώνει κακοδιαχείριση στην κατανομή των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, και κάπου εκεί στο τέλος της ανταπόκρισής του αναφέρει ότι η OLAF κάνει βέβαια μια έρευνα, που μπορεί να βασίζεται και σε κάποια καταγγελία, αλλά κανείς δεν ξέρει αν έχει βρεθεί κάτι!
Τι μένει από όλο αυτό στον αφελή ακροατή; Οτι όλα εντάξει, δεν τρέχει τίποτε με τα κονδύλια, και μην ακούτε ή διαβάζετε τίποτε που να υποστηρίζει κάτι διαφορετικό. Οποιος τα λέει, θέλει το κακό της κυβέρνησης, είναι ελεεινός δολοπλόκος και δολιοφθορέας.
Ποια είναι η αλήθεια; Οτι η Κομισιόν έστειλε την υπόθεση της διερεύνησης των καταγγελιών στην OLAF. Οπως δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτρό, «στις κατηγορίες για κακοδιαχείριση για τις οποίες είμαστε ενήμεροι αλλά δεν έγιναν από εμάς, μεταφέραμε το ζήτημα στην OLAF, καθώς η έρευνα απάτης δεν είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μας».
Πότε θα καταλάβουν εκεί στην Αγία Παρασκευή ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»;
Η OLAF ερευνά κακοδιαχείριση
Στους διαδρόμους της Κομισιόν, προσθέτω εγώ εξ ιδίας πρωτοβουλίας, κυκλοφορεί επί του συγκεκριμένου ότι η OLAF διερευνά δύο (τουλάχιστον…) υποθέσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων και έχει σχηματίσει αντιστοίχως ισάριθμους φακέλους. Οπως δε με ενημέρωσε ένας καλός κύριος, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, στους ίδιους διαδρόμους κυκλοφορεί ότι και οι δύο υποθέσεις αφορούν τον τρόπο που χειρίστηκε τα κονδύλια για τους πρόσφυγες ένα υπουργείο – προσοχή, ένα, όχι περισσότερα.
Μου είπε και για ποιο πρόκειται, αλλά πριν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν θα πω κάτι. Η OLAF άλλωστε, πρέπει να σημειώσω, «δεν παίζει». Αργεί να ολοκληρώσει ίσως τις έρευνές της, αλλά όταν τις τελειώνει είναι «τσεκουράτες». Δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Το κακό είναι ότι δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων (εκτός κι αν πιάσει κανένα με τη γίδα στην πλάτη), αλλά κατά κρατικών δομών. Το οποίο σημαίνει ότι τα «σπασμένα» της σημερινής διακυβέρνησης θα κληθεί να τα πληρώσει μια άλλη κυβέρνηση…
Πάντως, αν θέλει και σε μας κάποιος εισαγγελέας να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, δεν έχει παρά να συγκρίνει – το έχω ξαναπεί, νομίζω – τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων στις δομές με τον αριθμό των παραγόμενων μερίδων φαγητού γι" αυτούς. Ταυτίζονται; Υπάρχει δηλαδή αντιστοίχιση ανάμεσα στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας με τις μερίδες φαγητού που παράγουν οι εταιρείες κέτερινγκ; Μετά ο κύριος εισαγγελέας μπορεί να εξετάσει και το εξής: ο αριθμός των μερίδων που παράγονται είναι ο ίδιος με τον αριθμό των μερίδων που παραδίδονται στις υπηρεσίες, προκειμένου να διατεθούν στους πρόσφυγες;
Κύριε Ζαγοραίε, γνωρίζω ότι έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας με το έγκλημα στο Μάτι, αλλά δεν ρίχνετε μια ματιά και σε αυτό;
Πλην των άλλων, θα κλείσουν και μερικά στόματα στην Ευρώπη που ισχυρίζονται, οι άθλιοι συκοφάντες, ότι έχουν βάση οι «ψίθυροι» περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες…
Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου