Τις επόμενες μέρες, με Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), ενεργοποιείται το πλαίσιο για τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με στόχο την αναζήτηση «επενδυτών», που, εκτός από τη διαχείριση των δανείων, θα συμβάλλουν και με κεφάλαια σε αναδιαρθρώσεις «βιώσιμων» επιχειρήσεων.
Στη ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, τονίζεται ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι ανά τραπεζικό όμιλο, με ορίζοντα εφαρμογής τον Ιούνη του 2016 και παρακολούθηση ανά τρίμηνο. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, συνδέονται με τη «δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων,τηνεπίσπευση δικαστικών διαδικασιώνκαι με τηνευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες», «φωτογραφίζοντας» έτσι και την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία (μέχρι το 2018) να υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Προβλέπονται παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με κρίσιμο ζήτημα την ανάληψη ενεργητικών πρωτοβουλιών, όπως για την αλλαγή διοικήσεων υπερχρεωμένων εταιρειών, σε περίπτωση που αυτές δεν «συνεργάζονται» με τις τράπεζες, αλλά και αλλαγές τόσο στη «δομή όσο και στα επιχειρηματικά σχέδια της οφειλέτριας επιχείρησης». Επιπλέον, απαιτείται η κοινή δράση από τις τράπεζες σε περίπτωση εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, καθώς, όπως διαπιστώνεται, «σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2015 υπήρξε αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, στα τέλη Σεπτέμβρη, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στο 43,6% επί της μάζας των δανείων (από 39,9% το Δεκέμβρη του 2014). Στην ίδια περίοδο, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια έφτασαν στο 39,8%, τα καταναλωτικά στο 55,4% και τα επιχειρηματικά στο 43,3%.
πηγή
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου