Τη Μεγάλη Βδομάδα πέρα από το γεγονός των παθών του Κυρίου και της προσμονής της Αναστάσεως, η Ελλαδίτσα μας τιμάτε και δοξάζετε αυτές τις μέρες με πολλά ήθη και έθιμα.
Από τα γνωστά και πολυσυζητημένα κόκκινα αβγά, τη «μερική ή ολική» νηστεία, τον επιτάφιο, τις λαμπάδες και τα βεγγαλικά, τα κουλούρια, τα τσουρέκια, τις κουλούρες της Λαμπρής, το αρνάκι το σουβλιστό, το κοκορετσάκι και άραγμα στο αργό, το σπάσιμο των κανατιών και το κάψιμο του Ιούδα. Υπάρχουν όμως και έθιμα όχι και τόσο γνωστά που καλό είναι να κάνουμε μια αναφορά…
Τα «βαγιοχτυπήματα», η αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρα, το ξενύχτισμα του Εσταυρωμένου και το μοιρολόι της Παναγίας, το κάψιμο του «μάρτη», οι φουνταριές, τόσα και άλλα τόσα…
Τα «βαγιοχτυπήματα» γίνονται την Κυριακή των Βαΐων. Οι νιόπαντρες γυναίκες χτυπάει η μια την άλλη με τα βάγια, ευχόμενες η γονιμοποιός δύναμη που έχουν τα κλαδιά από το φύλλωμα να μεταφερθεί και σ’ αυτές και να τεκνοποιήσουν την επόμενη χρονιά. Επίσης το πρώτο νιόπαντρο ζευγάρι που θα φέρει πρώτο τα βάγια στην εκκλησία, το πρώτο παιδί που θα κάνει θα είναι αγόρι…
Η αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρα γίνετε τη μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι, το ρόλο των 12 Αποστόλων υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί και το ρόλο του Χριστού ο ηγούμενος της μονής ή ένας κληρικός, όπου πλένει τα πόδια των «μαθητών» του. Η αναπαράσταση γίνετε σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια γυναίκες και κορίτσια διανυκτερεύουν στην εκκλησία και «φυλάνε και μοιρολογούν τον Χριστό» λέγοντας τραγούδι για τα Πάθη Του ή το Μοιρολόγι της Παναγίας.
«Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα
σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται
σήμερα βάλανε βουλή οι άνομοι Εβραίοι
βάλανε βουλή και τα σκυλιά οι τρισκαταραμένοι.
για να σταυρώσουν το Χριστό, των πάντων βασιλέα.
Κι ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι
να λάβει δείπνο μυστικό, για να τον λάβουν όλοι.
Η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της
τις προσευχές της έκανε για τον μονογενή της» (Θεσσαλίας).
Άλλο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι οι φωτιές που ανάβουν με χοντρούς κορμού πεύκων, στις οποίες τα παιδιά πηδούν και καίνε το μάρτη τους.
Οι φουνταριές είναι ένα έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής το βράδυ. Οι νοικοκυρές όταν θα ακούσουν την καμπάνα για την περιφορά του επιταφίου ρίχνουν στην πόρτα τους δυο τρία μάτσα κληματόβεργες και τους βάζουν φωτιά, μέχρι να έρθει ο επιτάφιος θα γίνει θράκα και πάνω θα πετάξουν μοσχολίβανο και μοσχοβολάει ο τόπος όταν ο Επιτάφιος στέκεται έξω από το σπιτικό της.
Ας βιώσουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση, συσταύρωση και συνανάσταση»!
Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου