Εδώ και ένα χρόνο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εμφανίζονται φωτογραφίες με τις επαφές και τα ταξίδια του νυν υπουργού ψηφιακής πολιτικής, στενού φίλου και συνεργάτη του πρωθυπουργού πολλά χρόνια τώρα, Νίκου Παππά, στη Βενεζουέλα. Ο “αποστολέας” των μηνυμάτων φέρεται να είναι υπερατλαντικός. Ο “ταχυδρόμος”, από τη μεριά του, απλά κάνει τη δουλειά του. Ήδη, τουλάχιστον δυο φορές έκανε το δρομολόγιο Λατινική Αμερική – Αθήνα.
Όμως, φαίνεται πως ο “ταχυδρόμος”, δεν κτυπάει πάντα, μόνο, δυο φορές, αλλά ... πολλές. Έτσι, κατά ασφαλείς πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστολή, την οποία φέρεται να έχει συντάξει πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βενεζουέλας, μέλος οικογενείας με πολύ στενούς δεσμούς με τον Τσάβεζ. Σε αυτήν, ο ίδιος κάνει αναφορά σε ένα ραντεβού που είχαν Τσίπρας – Παππάς και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2013, στην πρεσβευτική οικία της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Εκτός από τον καφέ, τις πολιτικές και ιδεολογικές αναλύσεις για την Ελλάδα, τη Λατινική Αμερική και τη διεθνή κατάσταση, συζητήθηκε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Καράκας, και η “βοήθεια” του Τσάβεζ προς το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως γνωστόν, δεδηλωμένη πολιτική του
Τσάβεζ ήταν η πολιτική και η οικονομική βοήθεια προς τα φίλα προσκείμενα κόμματα της Ευρώπης, και διεθνώς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά και στους τρόπους της χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντάλλαγμα της μεσολάβησης στελεχών του για εμπορικά – οικονομικά ντηλ με ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους. Να σημειωθεί πως αυτές οι στενές σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Καράκας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ξεκίνησαν το 2013, αλλά μερικά χρόνια νωρίτερα. Στη συνάντηση αυτή, όμως, όπως ισχυρίζεται το συγκεκριμένο πρόσωπο του περιβάλλοντος Τσάβεζ, το οποίο τώρα πλέον έχει περάσει στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, εδόθησαν στους παριστάμενους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια “υλικά ανταλλάγματα” (!) για τις σχέσεις που είχαν οικοδομήσει, και, μεταξύ άλλων, για ένα ντηλ που είχε να κάνει με ... πετρέλαιο.
Η επιστολή – έγγραφο βρίσκεται σήμερα στα χέρια τουλάχιστον τριών ανθρώπων: Αυτού που την συνέταξε, ενός Έλληνα δικηγόρου και ενός Έλληνα πολίτη. Στην Ελλάδα, η επιστολή βρίσκεται ήδη από πέρυσι στο τέλος του έτους, αλλά, κατά πληροφορίες, εστάλη και νέα, με το ίδιο περιεχόμενο, εσχάτως. Παρατηρείται, μάλιστα, ιδιαίτερη κινητικότητα προς διάφορες πολιτικές και επιχειρηματικές κατευθύνσεις για να μην “διαρρεύσει”. Βεβαίως, εφόσον δει το φως της δημοσιότητας, είναι προφανές ότι το μέγαρο Μαξίμου και ο κ.Ν.Παππάς θα διαψεύσουν τον Βενεζουελάνο συντάκτη της. Ωστόσο, ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν και άλλοι “μάρτυρες” αυτού του “μυστικού ραντεβού”. Και, εάν υπήρχαν, τι θα έχουν να πουν; Άραγε, ισχύει η αναφορά περί “συναλλαγής” στην επιστολή; Είναι προφανές ότι εάν εδόθησαν, και τι είδους “υλικά ανταλλάγματα”, σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν -με ουσιαστικά επιχειρήματα, και όχι προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα- όσοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι. Είναι πασιφανές ότι εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, τότε χάνεται ολότελα κάθε “ηθικό προτέρημα” που ευαγγελίζεται ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του.
Σχέσεις Καράκας - ΣΥΡΙΖΑ
Το Antinews επανειλημμένως πέρυσι (16-5, 26-5 και 3-3/2016) είχε αναφερθεί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Καράκας. Στενοί δεσμοί οικοδομήθηκαν κυρίως έως το 2013. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο τότε πρέσβης στην Ελλάδα, Ροντρίγκο Τσάβεζ. Για την ακρίβεια, Ροντρίγκο Οσβάλντο Τσάβεζ Σαμούντιο. Ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Ούγκο Τσάβεζ, χρημάτισε για πέντε χρόνια πρέσβης στην Ελλάδα, έως το 2013, στη συνέχεια, μετατέθηκε στο νευραλγικής σημασίας διπλωματικό πόστο για τη Βενεζουέλα, αυτό του πρέσβη στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος για όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ, όμως, το Μάρτιο του 2013 ο Ούγκο Τσάβεζ απεβίωσε. Το 2014, λοιπόν, και ενώ στα πράγματα είχε έλθει ο Μαδούρο και ο “κύκλος” του συστηματικά εκτόπιζε τους Τσαβικούς, ήλθε η ώρα και του Ροντρίγκο Τσάβεζ. Λέγεται ότι απομακρύνθηκε, επειδή κάποιο μέλος της πρεσβείας του στη Γερμανία τον είχε ηχογραφήσει κρυφά να μιλάει κατά του Μαδούρο και έστειλε την ηχογράφηση στο Καράκας. Επρόκειτο, βεβαίως, για πρόφαση. Αφού επέστρεψε στη Βενεζουέλα και έμεινε για δυο χρόνια, το 2016 έφυγε από εκεί αναζητώντας καταφύγιο στον Παναμά. Οικογενειακά, προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς της Βενεζουέλας. Φέρεται, μάλιστα, να ανήκει και σήμερα στην “αριστερή αντιπολίτευση” της Βενεζουέλας. Είναι γιατρός και προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Λέγεται ότι αγαπά την Ελλάδα, ότι έχει διατηρήσει στενότατους δεσμούς με τη χώρα μας, και, ειδικά σε μια περίπτωση, με μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια.
Στο διάστημα που ήταν πρέσβης στην Αθήνα ο Ροντρίγκο Τσάβεζ, κατάφερε να στήσει γέφυρες, όχι μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με ευρύτερα τμήματα του πολιτικού κόσμου της χώρας μας. Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε και η τότε, γενικότερη πολιτική “συμπαράστασης” του Καράκας στην Ελλάδα της κρίσης. Λέγεται, μάλιστα, πως μια “συμβολική” χειρονομία προς την Ελλάδα, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, ήταν να προτείνει η πλούσια σε ενεργειακούς πόρους χώρα, το 2011, στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τουλάχιστον ένα τάνκερ με πετρέλαιο. Ο τελευταίος, όμως, αφού το “σκέφτηκε” και το “ξανασκέφτηκε” (;), στη δεύτερη συνάντησή του με τον πρέσβη αρνήθηκε την προσφορά.
Μετά την αλλαγή του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, οι σχέσεις πρεσβείας – ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ήταν στα καλύτερά τους. Αιτία ήταν ο νέος πρέσβης, Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλεζ, ο οποίος απομακρύνθηκε –άρον, άρον- μετά από καταγγελίες σε βάρος του, το 2013, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις προς το ελληνικό, γυναικείο προσωπικό της πρεσβείας του. Κάτι που τότε κοινοποιήθηκε και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό, το Μάρτιο του 2013, για την απομάκρυνσή του, είχε “μεσολαβήσει”, με επιστολή του προς τον Νικόλα Μαδούρο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το επιχείρημα ήταν “πάρτε τον πρέσβη σας από δω γιατί θα γίνει μεγάλος ντόρος που θα βλάψει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Καράκας και τις σχέσεις με την Αθήνα”. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρέσβης –παρ’ ότι θεωρούταν άνθρωπος του περιβάλλοντος Μαδούρο- πήρε πόδι από την Ελλάδα. Έτσι, χρημάτισε πρέσβης στην Αθήνα μόλις επτά μήνες, παρ’ ότι συνήθως σε αυτά τα πόστα μένουν για χρόνια.
Όπως και να’ χει, λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στις 4-2-2015, η ισπανική εφημερίδα “La Tribuna del Pais Vasco”, αναπαρήγαγε δημοσίευμα της εφημερίδας “El Universal” του Καράκας. Όπως υποστήριζε η τελευταία, “τον Σεπτέμβριο του 2010, η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες άρχισε να χρηματοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν ο Ροντρίγκο Τσάβεζ Σαμούντιο”, ο οποίος είχε ως αποστολή του να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Τώρα, λοιπόν, “κύκλοι” του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Παππά “φωτογραφίζουν” τον Ροντρίγκο Τσάβεζ ως τον άνθρωπο που διαρρέει τις φωτογραφίες με τα ταξίδια Παππά στη Βενεζουέλα. Κάτι, πάντως, που πρέπει να αποδείξουν. Κατά πληροφορίες, ο πρώην πρέσβης διατηρούσε στενότατες σχέσεις με την Αθήνα και όταν ήταν πρέσβης στη Γερμανία.
Ακόμα κι αν είναι έτσι τα πράγματα, εύλογα προκύπτει ότι η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία προηγουμένως (οι “Podemos”, ειδικότερα), βρίσκεται στον πυρήνα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης Μαδούρο – αντιπολίτευσης, στη Βενεζουέλα. Να σημειωθεί πως, όποτε δημοσιοποιείται θέμα σχέσεων Καράκας – ΣΥΡΙΖΑ ή Καράκας – Podemos, οι εφημερίδες, και ειδικότερα αυτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, “παίρνουν φωτιά”. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται “όμηρος” των πολιτικών εξελίξεων στο Καράκας. Η, δε, αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ευχαρίστως θα ήθελε να δει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας ένα σκάνδαλο με τον άνθρωπο που στην πλατεία της Αβάνας, στην κηδεία του Κάστρο, φωτογραφήθηκε δίπλα στον Μαδούρο.
Η υπόθεση στη Βουλή
Μένει να δούμε τι εξηγήσεις θα δώσει η κυβέρνηση στη Βουλή, εάν βέβαια στο Κοινοβούλιο εμφανιστεί η περίφημη επιστολή - βόμβα με το επίμαχο ραντεβού στην πρεσβευτική κατοικία. Η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν και είχε ενδιαφέροντα σημεία, δεν έδωσε κάτι ουσιαστικό. Μεταξύ άλλων, ο κ.Παππάς, απαντώντας στην επισήμανση ότι η Ελλάδα διατήρησε και ενίσχυσε τις σχέσεις της με τη Βενεζουέλα και μετά το 2015, οπότε στην κυβέρνηση αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Με ρωτάτε αν έχουν συνεχιστεί αυτές οι σχέσεις. Έχει γίνει επίσημη επίσκεψη τον Αύγουστο -αν δεν κάνω λάθος- του 2015 του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ. εξάδελφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας) στη Βενεζουέλα, όπου υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά. Στην επίσκεψη αυτή παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου, και της Motor Oil και των ΕΛΠΕ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, βεβαίως, αν προέκυψε από εκείνη τη συνάντηση κάποια εμπορική συνεργασία. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι ο ελληνόκτητος στόλος κάνει πάρα πολλές μεταφορές πετρελαίου της Βενεζουέλας”. Εννοείται ότι ο κ.Παππας δεν πέταξε τυχαία στη συζήτηση ούτε την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ούτε τον ελληνόκτητο στόλο, θέλοντας έτσι να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει νόμιμες και “συστημικές” επαφές.
Ο κ.Ε.Βενιζέλος, βέβαια, του αντέτεινε ότι είναι ανεπίτρεπτο να έχει η Ελλάδα σχέση με αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Επιχείρημα, άκρως ηθικολογικό πάντως, όταν άπαντες γνωρίζουν ότι οι διεθνείς πολιτικές – οικονομικές σχέσεις διέπονται από κυνισμό. Εξάλλου, ο ίδιος έστησε στενότατους δεσμούς με τον χαρακτηριζόμενο ως δικτάτορα, Αλ Σίσσι, της Αιγύπτου. Το θέμα δεν είναι αν η Αθήνα έπαιρνε ή αγοράζει -φτηνότερο- πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν. Το θέμα είναι εάν “κύκλοι” της πολιτικής εξουσίας, των κομμάτων και πολιτικά πρόσωπα παίρνουν μίζες για διαμεσολαβήσεις τους (!). Εάν, δηλαδή, κόμματα λειτουργούν ως “ατζέντηδες” ξένων και εγχώριων συμφερόντων, με το αζημίωτο για τα ταμεία τους.
Όπως και να' χει, πράγματι στις 3 Αυγούστου 2015 Ελλάδα και Βενεζουέλα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στο τέλος της -διάρκειας μιας εβδομάδας- επίσκεψης του Γ.Τσίπρα εκεί. Να σημειωθεί πως προηγουμένως, τον Οκτώβριο του 2013, η Βενεζουέλα είχε ανακοινώσει μια πολύ σημαντική κίνηση: Είχε επιλέξει για τη μεταφορά μέρους των ενεργειακών πόρων της ελληνόκτητες εταιρείες τάνκερ. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, πάντως, ο κ.Βενιζέλος επέμεινε, λέγοντας: “Πήγε ο κ.Γιώργος Τσίπρας, ως γενικός γραμματέας, το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις. Πολύ καλά έκανε. Γιατί δεν μου λέτε ότι ήρθε και η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της; Επιπλέον, ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ.Μαχέντ Χαλίλ, ήρθε στην Ελλάδα; Έκανε επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης; Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015, που γίνατε κυβέρνηση, έως σήμερα; Μετά τις 26 Ιανουαρίου 2015 γιατί δεν ανακοινώνονται όλες οι επαφές με τη Βενεζουέλα, ειδικά;”
Ο κ.Παππάς, αποφεύγοντας την ερώτηση, φαίνεται πως αποφάσισε να πετάξει το μπαλάκι στον κ.Γιώργο Τσίπρα, λέγοντας πως για το “πόσα και ποια κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας ήλθαν, νομίζω ότι αυτό μπορεί να το απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών”. Βέβαια, ο κ.Βενιζέλος, προφανώς μπλόφαρε, και μάλλον ο κ.Παππάς πιάστηκε αδιάβαστος. Πόσο μάλλον, αφού, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει καλά ότι δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ κάποιο αεροσκάφος ως “VIP - κυβερνητικό” για να πάρει την αντίστοιχη άδεια προσγείωσης – στάθμευσης. Και μόνο να ζητήσει κάτι τέτοιο η πρεσβεία της Βενεζουέλας, το ελληνικό ΥΠΕΞ και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το εγκρίνει. Αλλά και στο ερώτημα εάν κρατήθηκε “απόρρητη” η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκεζ, στην Αθήνα, το Μάρτιο του 2015, ο κ.Παππάς, πάλι δεν απάντησε. Εμείς, πάντως, βλέπουμε ότι “μυστική” δεν ήταν, αφού ακόμα και στο Ιντερνετ υπάρχουν φωτογραφίες της μέσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Γενικότερα, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής δείχνει, ολοένα πιο συχνά, να θέλει να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών αλλού (σε άλλα υπουργεία) ή και στην εξέδρα. Κάτι που αυξάνει τα ερωτηματικά για τον ρόλο του σε διάφορα “παιχνίδια εξουσίας”, αλλά και για τις σχέσεις του με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όπως και να' χει, πάντως, νομίζουμε ότι θα έχει να δώσει πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τον ρόλο και τις επισκέψεις του κ.Μαχέντ Χαλίλ.
Όπως ήταν αναμενόμενο τέλος, ο κ.Παππάς για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, το 2013, δεν ... πολυθυμόταν (!) τι έγινε, παρά μόνον ότι ήταν “ένα ταξίδι, το οποίο οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία, σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχε και την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσεων”. Ελπίζουμε, πάντως, να θυμάται ο κ.Παππάς ποιος τραβούσε τις φωτογραφίες στα ταξίδια στη Βενεζουέλα. Κι' αυτό, διότι ο “ταχυδρόμος” είναι έτοιμος να κτυπήσει και πάλι την πόρτα του. Αυτή τη φορά, μάλιστα, με πολύ σοβαρότερα στοιχεία απ' ότι οι φωτογραφίες.
http://www.antinews.gr
Όμως, φαίνεται πως ο “ταχυδρόμος”, δεν κτυπάει πάντα, μόνο, δυο φορές, αλλά ... πολλές. Έτσι, κατά ασφαλείς πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστολή, την οποία φέρεται να έχει συντάξει πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βενεζουέλας, μέλος οικογενείας με πολύ στενούς δεσμούς με τον Τσάβεζ. Σε αυτήν, ο ίδιος κάνει αναφορά σε ένα ραντεβού που είχαν Τσίπρας – Παππάς και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2013, στην πρεσβευτική οικία της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Εκτός από τον καφέ, τις πολιτικές και ιδεολογικές αναλύσεις για την Ελλάδα, τη Λατινική Αμερική και τη διεθνή κατάσταση, συζητήθηκε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Καράκας, και η “βοήθεια” του Τσάβεζ προς το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως γνωστόν, δεδηλωμένη πολιτική του
Τσάβεζ ήταν η πολιτική και η οικονομική βοήθεια προς τα φίλα προσκείμενα κόμματα της Ευρώπης, και διεθνώς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά και στους τρόπους της χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντάλλαγμα της μεσολάβησης στελεχών του για εμπορικά – οικονομικά ντηλ με ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους. Να σημειωθεί πως αυτές οι στενές σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Καράκας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ξεκίνησαν το 2013, αλλά μερικά χρόνια νωρίτερα. Στη συνάντηση αυτή, όμως, όπως ισχυρίζεται το συγκεκριμένο πρόσωπο του περιβάλλοντος Τσάβεζ, το οποίο τώρα πλέον έχει περάσει στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, εδόθησαν στους παριστάμενους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια “υλικά ανταλλάγματα” (!) για τις σχέσεις που είχαν οικοδομήσει, και, μεταξύ άλλων, για ένα ντηλ που είχε να κάνει με ... πετρέλαιο.
Η επιστολή – έγγραφο βρίσκεται σήμερα στα χέρια τουλάχιστον τριών ανθρώπων: Αυτού που την συνέταξε, ενός Έλληνα δικηγόρου και ενός Έλληνα πολίτη. Στην Ελλάδα, η επιστολή βρίσκεται ήδη από πέρυσι στο τέλος του έτους, αλλά, κατά πληροφορίες, εστάλη και νέα, με το ίδιο περιεχόμενο, εσχάτως. Παρατηρείται, μάλιστα, ιδιαίτερη κινητικότητα προς διάφορες πολιτικές και επιχειρηματικές κατευθύνσεις για να μην “διαρρεύσει”. Βεβαίως, εφόσον δει το φως της δημοσιότητας, είναι προφανές ότι το μέγαρο Μαξίμου και ο κ.Ν.Παππάς θα διαψεύσουν τον Βενεζουελάνο συντάκτη της. Ωστόσο, ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν και άλλοι “μάρτυρες” αυτού του “μυστικού ραντεβού”. Και, εάν υπήρχαν, τι θα έχουν να πουν; Άραγε, ισχύει η αναφορά περί “συναλλαγής” στην επιστολή; Είναι προφανές ότι εάν εδόθησαν, και τι είδους “υλικά ανταλλάγματα”, σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν -με ουσιαστικά επιχειρήματα, και όχι προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα- όσοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι. Είναι πασιφανές ότι εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, τότε χάνεται ολότελα κάθε “ηθικό προτέρημα” που ευαγγελίζεται ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του.
Σχέσεις Καράκας - ΣΥΡΙΖΑ
Το Antinews επανειλημμένως πέρυσι (16-5, 26-5 και 3-3/2016) είχε αναφερθεί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Καράκας. Στενοί δεσμοί οικοδομήθηκαν κυρίως έως το 2013. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο τότε πρέσβης στην Ελλάδα, Ροντρίγκο Τσάβεζ. Για την ακρίβεια, Ροντρίγκο Οσβάλντο Τσάβεζ Σαμούντιο. Ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Ούγκο Τσάβεζ, χρημάτισε για πέντε χρόνια πρέσβης στην Ελλάδα, έως το 2013, στη συνέχεια, μετατέθηκε στο νευραλγικής σημασίας διπλωματικό πόστο για τη Βενεζουέλα, αυτό του πρέσβη στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνος για όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ, όμως, το Μάρτιο του 2013 ο Ούγκο Τσάβεζ απεβίωσε. Το 2014, λοιπόν, και ενώ στα πράγματα είχε έλθει ο Μαδούρο και ο “κύκλος” του συστηματικά εκτόπιζε τους Τσαβικούς, ήλθε η ώρα και του Ροντρίγκο Τσάβεζ. Λέγεται ότι απομακρύνθηκε, επειδή κάποιο μέλος της πρεσβείας του στη Γερμανία τον είχε ηχογραφήσει κρυφά να μιλάει κατά του Μαδούρο και έστειλε την ηχογράφηση στο Καράκας. Επρόκειτο, βεβαίως, για πρόφαση. Αφού επέστρεψε στη Βενεζουέλα και έμεινε για δυο χρόνια, το 2016 έφυγε από εκεί αναζητώντας καταφύγιο στον Παναμά. Οικογενειακά, προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς της Βενεζουέλας. Φέρεται, μάλιστα, να ανήκει και σήμερα στην “αριστερή αντιπολίτευση” της Βενεζουέλας. Είναι γιατρός και προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Λέγεται ότι αγαπά την Ελλάδα, ότι έχει διατηρήσει στενότατους δεσμούς με τη χώρα μας, και, ειδικά σε μια περίπτωση, με μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια.
Στο διάστημα που ήταν πρέσβης στην Αθήνα ο Ροντρίγκο Τσάβεζ, κατάφερε να στήσει γέφυρες, όχι μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με ευρύτερα τμήματα του πολιτικού κόσμου της χώρας μας. Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε και η τότε, γενικότερη πολιτική “συμπαράστασης” του Καράκας στην Ελλάδα της κρίσης. Λέγεται, μάλιστα, πως μια “συμβολική” χειρονομία προς την Ελλάδα, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, ήταν να προτείνει η πλούσια σε ενεργειακούς πόρους χώρα, το 2011, στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τουλάχιστον ένα τάνκερ με πετρέλαιο. Ο τελευταίος, όμως, αφού το “σκέφτηκε” και το “ξανασκέφτηκε” (;), στη δεύτερη συνάντησή του με τον πρέσβη αρνήθηκε την προσφορά.
Μετά την αλλαγή του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, οι σχέσεις πρεσβείας – ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ήταν στα καλύτερά τους. Αιτία ήταν ο νέος πρέσβης, Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλεζ, ο οποίος απομακρύνθηκε –άρον, άρον- μετά από καταγγελίες σε βάρος του, το 2013, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις προς το ελληνικό, γυναικείο προσωπικό της πρεσβείας του. Κάτι που τότε κοινοποιήθηκε και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό, το Μάρτιο του 2013, για την απομάκρυνσή του, είχε “μεσολαβήσει”, με επιστολή του προς τον Νικόλα Μαδούρο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το επιχείρημα ήταν “πάρτε τον πρέσβη σας από δω γιατί θα γίνει μεγάλος ντόρος που θα βλάψει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Καράκας και τις σχέσεις με την Αθήνα”. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρέσβης –παρ’ ότι θεωρούταν άνθρωπος του περιβάλλοντος Μαδούρο- πήρε πόδι από την Ελλάδα. Έτσι, χρημάτισε πρέσβης στην Αθήνα μόλις επτά μήνες, παρ’ ότι συνήθως σε αυτά τα πόστα μένουν για χρόνια.
Όπως και να’ χει, λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στις 4-2-2015, η ισπανική εφημερίδα “La Tribuna del Pais Vasco”, αναπαρήγαγε δημοσίευμα της εφημερίδας “El Universal” του Καράκας. Όπως υποστήριζε η τελευταία, “τον Σεπτέμβριο του 2010, η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες άρχισε να χρηματοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν ο Ροντρίγκο Τσάβεζ Σαμούντιο”, ο οποίος είχε ως αποστολή του να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Τώρα, λοιπόν, “κύκλοι” του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Παππά “φωτογραφίζουν” τον Ροντρίγκο Τσάβεζ ως τον άνθρωπο που διαρρέει τις φωτογραφίες με τα ταξίδια Παππά στη Βενεζουέλα. Κάτι, πάντως, που πρέπει να αποδείξουν. Κατά πληροφορίες, ο πρώην πρέσβης διατηρούσε στενότατες σχέσεις με την Αθήνα και όταν ήταν πρέσβης στη Γερμανία.
Ακόμα κι αν είναι έτσι τα πράγματα, εύλογα προκύπτει ότι η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία προηγουμένως (οι “Podemos”, ειδικότερα), βρίσκεται στον πυρήνα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης Μαδούρο – αντιπολίτευσης, στη Βενεζουέλα. Να σημειωθεί πως, όποτε δημοσιοποιείται θέμα σχέσεων Καράκας – ΣΥΡΙΖΑ ή Καράκας – Podemos, οι εφημερίδες, και ειδικότερα αυτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, “παίρνουν φωτιά”. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται “όμηρος” των πολιτικών εξελίξεων στο Καράκας. Η, δε, αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ευχαρίστως θα ήθελε να δει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας ένα σκάνδαλο με τον άνθρωπο που στην πλατεία της Αβάνας, στην κηδεία του Κάστρο, φωτογραφήθηκε δίπλα στον Μαδούρο.
Η υπόθεση στη Βουλή
Μένει να δούμε τι εξηγήσεις θα δώσει η κυβέρνηση στη Βουλή, εάν βέβαια στο Κοινοβούλιο εμφανιστεί η περίφημη επιστολή - βόμβα με το επίμαχο ραντεβού στην πρεσβευτική κατοικία. Η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν και είχε ενδιαφέροντα σημεία, δεν έδωσε κάτι ουσιαστικό. Μεταξύ άλλων, ο κ.Παππάς, απαντώντας στην επισήμανση ότι η Ελλάδα διατήρησε και ενίσχυσε τις σχέσεις της με τη Βενεζουέλα και μετά το 2015, οπότε στην κυβέρνηση αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Με ρωτάτε αν έχουν συνεχιστεί αυτές οι σχέσεις. Έχει γίνει επίσημη επίσκεψη τον Αύγουστο -αν δεν κάνω λάθος- του 2015 του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ. εξάδελφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας) στη Βενεζουέλα, όπου υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά. Στην επίσκεψη αυτή παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου, και της Motor Oil και των ΕΛΠΕ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, βεβαίως, αν προέκυψε από εκείνη τη συνάντηση κάποια εμπορική συνεργασία. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι ο ελληνόκτητος στόλος κάνει πάρα πολλές μεταφορές πετρελαίου της Βενεζουέλας”. Εννοείται ότι ο κ.Παππας δεν πέταξε τυχαία στη συζήτηση ούτε την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ούτε τον ελληνόκτητο στόλο, θέλοντας έτσι να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει νόμιμες και “συστημικές” επαφές.
Ο κ.Ε.Βενιζέλος, βέβαια, του αντέτεινε ότι είναι ανεπίτρεπτο να έχει η Ελλάδα σχέση με αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Επιχείρημα, άκρως ηθικολογικό πάντως, όταν άπαντες γνωρίζουν ότι οι διεθνείς πολιτικές – οικονομικές σχέσεις διέπονται από κυνισμό. Εξάλλου, ο ίδιος έστησε στενότατους δεσμούς με τον χαρακτηριζόμενο ως δικτάτορα, Αλ Σίσσι, της Αιγύπτου. Το θέμα δεν είναι αν η Αθήνα έπαιρνε ή αγοράζει -φτηνότερο- πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν. Το θέμα είναι εάν “κύκλοι” της πολιτικής εξουσίας, των κομμάτων και πολιτικά πρόσωπα παίρνουν μίζες για διαμεσολαβήσεις τους (!). Εάν, δηλαδή, κόμματα λειτουργούν ως “ατζέντηδες” ξένων και εγχώριων συμφερόντων, με το αζημίωτο για τα ταμεία τους.
Όπως και να' χει, πράγματι στις 3 Αυγούστου 2015 Ελλάδα και Βενεζουέλα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στο τέλος της -διάρκειας μιας εβδομάδας- επίσκεψης του Γ.Τσίπρα εκεί. Να σημειωθεί πως προηγουμένως, τον Οκτώβριο του 2013, η Βενεζουέλα είχε ανακοινώσει μια πολύ σημαντική κίνηση: Είχε επιλέξει για τη μεταφορά μέρους των ενεργειακών πόρων της ελληνόκτητες εταιρείες τάνκερ. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, πάντως, ο κ.Βενιζέλος επέμεινε, λέγοντας: “Πήγε ο κ.Γιώργος Τσίπρας, ως γενικός γραμματέας, το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις. Πολύ καλά έκανε. Γιατί δεν μου λέτε ότι ήρθε και η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της; Επιπλέον, ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ.Μαχέντ Χαλίλ, ήρθε στην Ελλάδα; Έκανε επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης; Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015, που γίνατε κυβέρνηση, έως σήμερα; Μετά τις 26 Ιανουαρίου 2015 γιατί δεν ανακοινώνονται όλες οι επαφές με τη Βενεζουέλα, ειδικά;”
Ο κ.Παππάς, αποφεύγοντας την ερώτηση, φαίνεται πως αποφάσισε να πετάξει το μπαλάκι στον κ.Γιώργο Τσίπρα, λέγοντας πως για το “πόσα και ποια κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας ήλθαν, νομίζω ότι αυτό μπορεί να το απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών”. Βέβαια, ο κ.Βενιζέλος, προφανώς μπλόφαρε, και μάλλον ο κ.Παππάς πιάστηκε αδιάβαστος. Πόσο μάλλον, αφού, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει καλά ότι δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ κάποιο αεροσκάφος ως “VIP - κυβερνητικό” για να πάρει την αντίστοιχη άδεια προσγείωσης – στάθμευσης. Και μόνο να ζητήσει κάτι τέτοιο η πρεσβεία της Βενεζουέλας, το ελληνικό ΥΠΕΞ και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το εγκρίνει. Αλλά και στο ερώτημα εάν κρατήθηκε “απόρρητη” η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκεζ, στην Αθήνα, το Μάρτιο του 2015, ο κ.Παππάς, πάλι δεν απάντησε. Εμείς, πάντως, βλέπουμε ότι “μυστική” δεν ήταν, αφού ακόμα και στο Ιντερνετ υπάρχουν φωτογραφίες της μέσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Γενικότερα, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής δείχνει, ολοένα πιο συχνά, να θέλει να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών αλλού (σε άλλα υπουργεία) ή και στην εξέδρα. Κάτι που αυξάνει τα ερωτηματικά για τον ρόλο του σε διάφορα “παιχνίδια εξουσίας”, αλλά και για τις σχέσεις του με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όπως και να' χει, πάντως, νομίζουμε ότι θα έχει να δώσει πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τον ρόλο και τις επισκέψεις του κ.Μαχέντ Χαλίλ.
Όπως ήταν αναμενόμενο τέλος, ο κ.Παππάς για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, το 2013, δεν ... πολυθυμόταν (!) τι έγινε, παρά μόνον ότι ήταν “ένα ταξίδι, το οποίο οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία, σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχε και την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσεων”. Ελπίζουμε, πάντως, να θυμάται ο κ.Παππάς ποιος τραβούσε τις φωτογραφίες στα ταξίδια στη Βενεζουέλα. Κι' αυτό, διότι ο “ταχυδρόμος” είναι έτοιμος να κτυπήσει και πάλι την πόρτα του. Αυτή τη φορά, μάλιστα, με πολύ σοβαρότερα στοιχεία απ' ότι οι φωτογραφίες.
http://www.antinews.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου