Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού: Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ 32,5%, το SPD στο 20% και το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό AfD γίνεται ο ρυθμιστής των εξελίξεων
Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 32,5%, στη δεύτερη θέση το SPD με 20%, ενώ το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 13,5 μπαίνει στη Βουλή.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.
Μέχρι τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το
ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, δηλαδή κατά ελάχιστα μικρότερο, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, αυτό διέφερε σημαντικά ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της χώρας καθώς νωρίτερα η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη χώρα, ανέφερε αύξηση 3% στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Με τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ωστόσο αυτή τη φορά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αφού τα ποσοστά που θα πάρει κάθε κόμμα έχουν τεράστια σημασία, καθώς θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας και τη γραμμή που θα έχει στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στο ζήτημα της Ελλάδας.
Το σημείο-κλειδί είναι τα ποσοστά που θα πάρει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε μείνει εκτός Βουλής, αλλά τώρα, με επικεφαλής τον 38χρονο Κρίστιαν Λίντνερ, φλερτάρει με ποσοστά άνω του 8% στις δημοσκοπήσεις.
Εάν το FDP συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα πολιτικά σχέδια της κυρίας Μέρκελ σε σχέση με την Ευρώπη δυσχεραίνονται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταστούν πιο δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού ο κ. Λίντνερ είναι όχι απλώς αντίθετος με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει ότι το Grexit είναι η καλύτερη λύση.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου