Ο κ. Παππάς ιδρύει κρατικό portal που θα συλλαμβάνει τα fake news. Αραγε θα συλλαμβάνει και τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής»; Διότι είναι ο ίδιος ο κ. Παππάς από τον οποίο ο Δαβαράκης είχε πει ότι πληρωνόταν για να στήσει κομματικό portal. Και τώρα ο υπουργός αναλαμβάνει τον ρόλο του λογοκριτή.
Tην τελευταία φορά που είχαμε ακούσει ότι ο υπουργός Διαστήματος πρωτοστάτησε στη δημιουργία δημοσιογραφικού portal ήταν όταν ο δημοσιογράφος Aρης Δαβαράκης παραδέχτηκε ότι τo τότε επιτελικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, του είχε αναθέσει να στήσει ένα portal για λογαριασμό του κόμματος, με μανδύα ανεξάρτητου μέσου. Μάλιστα οι πληρωμές γίνονταν με μαύρα χρήματα για να μην υπάρχουν προφανώς αποδείξεις διασύνδεσης.Δεν θα το μαθαίναμε ποτέ, φυσικά, αν ο δημοσιογράφος δεν αποφάσιζε να το αποκαλύψει, και ασφαλώς δεν γνωρίζουμε ούτε τώρα σε πόσα ακόμα τέτοια εγχειρήματα είναι ανακατεμένος ο Νίκος Παππάς. Για το θέμα ο υπουργός δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι
θα προκαλούσε ανταπάντηση και μεγαλύτερη διασπορά της είδησης, και άφησε την καταγγελία να πνιγεί στο νέφος της νέας επικαιρότητας. Σοφή τακτική.
Σήμερα είναι έτοιμος να επιχειρήσει το δεύτερο (;) (τρίτο; τέταρτο; ποιoς μπορεί να γνωρίζει;) διάβημά του στον ίδιο χώρο, με κρατική υπόσταση αυτήν τη φορά. Ο κ. Παππάς εξήγγειλε ότι, σε συνεργασία με επαγγελματικές ενώσεις του Τύπου, θα δημιουργήσει portal που θα απασχολεί δημοσιογράφους των οποίων ο ρόλος θα είναι να συλλαμβάνουν τα fake news. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τα μεγαθήρια του Διαδικτύου, Facebook και Google, να συνεργαστούν στην καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Δηλαδή όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που θα διαλέξει ο υπουργός Γαλαξία θα είναι επιφορτισμένοι με τη διασταύρωση των ειδήσεων που γράφουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι με την υπογραφή τους από κάτω, που παραδοσιακά μέχρι τώρα στις δυτικές δημοκρατίες ελέγχονται από το κοινό τους και μόνο. Τώρα όμως θα τους ελέγχουν κάποιοι, κομματικοί προφανώς, δημοσιογράφοι (συγγνώμη, δεν γνωρίζουμε άλλο κριτήριο που κάνουν προσλήψεις), καθώς και ορισμένοι επιχειρηματίες των μέσων μαζικής δικτύωσης, του βασιλείου δηλαδή της ανωνυμίας όπου τα fake news κάνουν καθημερινό πάρτι.
Ας μας εξηγήσει ο υπουργός Σύμπαντος, πώς θα χειριστεί το portal του την είδηση που έγραψε πρωτοσέλιδα η «Αυγή» ότι τον Αύγουστο θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια; Θα ανατρέξει σε ξεκάθαρες δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων των δανειστών ότι η ελληνική οικονομία θα είναι υπό επιτροπεία μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για καραμπινάτο fake new; Ή αντιθέτως θα καταγγείλει για διασπορά ψευδών ειδήσεων τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης που θα γράφουν τις δηλώσεις αυτές; Δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι. Η ελευθεροτυπία και η ελευθερία της έκφρασης είναι δύσκολα αθλήματα, πόσο μάλλον αν μιλάμε για ανθρώπους που δεν τα θεωρούν θεμελιώδη συστατικά του πολιτεύματος
Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα από δημοσιογραφία όσο κι αν γνωρίζει άριστα από χειραγώγηση της ενημέρωσης. Διαφορετικά θα ήξερε τα βασικά –ότι η πρώτη δουλειά του δημοσιογράφου πριν γράψει είναι να διασταυρώσει ο ίδιος την είδηση, στη συνέχεια να την υπογράψει χωρίς φόβο και στο τέλος να κρίνεται από τα αποτελέσματα της δουλειάς του– έτσι γίνεται στις δημοκρατίες των υπευθύνων πολιτών και όχι των ανηλίκων χειραγωγούμενων. Δεν είναι όλοι καλοί δημοσιογράφοι ασφαλώς, ούτε όλοι οι υπουργοί είναι καλοί. Αυτός δεν είναι λόγος να καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας που λένε ότι ο δημοσιογράφος είναι ελεύθερος να γράφει αυτό που πιστεύει – αν δεν διασταυρώνει την είδηση είναι κακός δημοσιογράφος αλλά αν ένας υπουργός την διασταυρώνει είναι ωμός λογοκριτής. Κρατική λογοκρισία, αυτό είναι που εξήγγειλε ο κ. Παππάς.
Ανδ. Πετρουλάκης-protagon.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου