Του Κωνσταντίνου Τσαμαδιά (*) |
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την εισήγηση της επιτροπής, που το ίδιο είχε ορίσει, για την αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Στη συνέχεια το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλίας εξέφρασε ενστάσεις για το περιεχόμενό της.
Με την εισήγηση, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κυβέρνησης, η Στερεά Ελλάδα:
α. Χάνει την έδρα του Τ.Ε.Ι. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο ως έχει, τότε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καταστεί μία από τις δύο περιφέρειες της χώρας (η άλλη είναι η περιφέρεια Ν. Αιγαίου), χωρίς έδρα Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Στερείται έτσι, ουσία, τον κύριο παράγοντα για την βιώσιμη ανάπτυξή της καθώς και την ισότιμη θεσμική συμμετοχή της σε εθνικής κλίμακας μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας. Στη χώρα παίρνει θέση παρία.
β. Περιορίζει τα μερίδιό της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
γ. Στερείται από αυτοδύναμες δομές Έρευνας και Καινοτομίας.
δ. Κατακερματίζεται, με την ανάμειξη δύο ακόμη Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) κύρους και γι αυτό θελκτικών, σε περιοχές της (Εύβοια και Ευρυτανία). Έτσι όμως, αποδυναμώνεται η περιφερειακή συνείδηση και λειτουργία. Αν η ανάμειξη αυτή είχε ως σκοπό, την συγκρότηση ή την εξυγίανση Πανεπιστημιακών Τμημάτων εντός ορισμένου και δεσμευτικού χρόνου και τη διασφάλιση της λειτουργίας τους με ποιότητα, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, που εντός 3-5ετίας θα επανασυγκροτούσαν το Πανεπιστήμιο Στερεάς τότε θα μπορούσε να αποβεί επωφελής και να γίνει αποδεκτή. Αν όμως η ανάμειξη είναι μόνιμου χαρακτήρα, τότε θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τη συνοχή και λειτουργία της Περιφέρειας, και ως εκ τούτου, παρ ότι τοπικά θελκτική, δεν είναι στρατηγικά περιφερειακά η επωφελέστερη.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου