Σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο γνώριζαν τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, σκάει για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα χρέη της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα – ELFE), ύψους 110 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΠΑ.
Η εταιρεία του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η οποία φέρεται να έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από την παρούσα κυβέρνηση η οποία δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει για να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Και μπορεί σύμφωνα με τον υπουργό Γ. Σταθάκη τα χρέη να δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως, αυτό δεν απαλλάσσει την παρούσα από τις ευθύνες της. Διότι αν υπήρξαν μεθοδεύσεις για να μην εισπραχθούν τα χρέη από την
εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη δεν έχει σημασία πότε δημιουργήθηκαν αλλά αν κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια.Οι καταγγελίες που έκανε χθες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Θεόδωρος Κιτσάκος είναι εξαιρετικά σοβαρές και αναδεικνύονται στο σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων».
Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει ότι στη διοίκηση ασκήθηκε προ ημερών από τη Δικαιοσύνη ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Κατηγορείται για απιστία εις βάρος της ΔΕΠΑ καθώς δεν εισέπραξε 110 εκατ. ευρώ που όφειλε η βιομηχανία της Καβάλας.
Να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι ποινική δίωξη για τις οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ασκήθηκε και στον Λαυρεντιάδη.
Ωστόσο, μετά τις καταγγελίες Κιτσάκου στο κάδρο μπαίνουν και πολιτικά πρόσωπα και θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική οδός γι’ αυτούς.
Ο Κιτσάκος έκανε λόγο και για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό» στην υπόθεση της είσπραξης των οφειλών, που «δεν άφηνε κανένα βαθμό ελευθερίας ούτε βαθμό διαφυγής, δηλαδή να κάνω κάτι προσωρινά για να ξεπεράσω το πρόβλημα», τονίζοντας ότι «πάγια εντολή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της Καβάλας».
Ο Κιτσάκος τοποθετήθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου από την κυβέρνηση την 1η Δεκεμβρίου του 2015 και αποπέμφθηκε τον Νοέμβριο του 2017 μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την υπόθεση των οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.
Γνώριζαν όλοι
Ωστόσο, όπως υποστήριξε χθες ο ίδιος, «ήταν ενήμεροι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ.: μέτοχος της ΔΕΠΑ)» για τους χειρισμούς του. Παράλληλα υπήρχαν και αποφάσεις των μετόχων για τον τρόπο είσπραξης των οφειλών και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ΔΕΠΑ εισέπραξε πλήρως τα ποσά στη θητεία του. Ο Κιτσάκος θύμισε ότι για το πρόβλημα των οφειλών «πραγματοποιήθηκαν διυπουργικές συναντήσεις παρουσία και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Τον Μάιο του 2017 κατόπιν δικών μου πιέσεων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συντόνισε διυπουργική με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του γενικού γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ».
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια να γίνει συμψηφισμός με ακίνητο της εταιρείας που χρωστούσε και από τον οποίο η ΔΕΠΑ θα έβγαινε κερδισμένη κατά 9 εκατ.
Κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει ότι το ακίνητο της εταιρείας του Λαυρεντιάδη ήταν δεσμευμένο από την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ο Γ. Σταθάκης απαντώντας στη ΝΔ που ζήτησε εξηγήσεις ανέφερε:
«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης» αναφέρει ο κ. Σταθάκης.«Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη».
in.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου