Κάθε 50 ημέρες και ένας φόρος με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις "έσκασαν" και αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους.
Μέτρα λιτότητας που πλησιάζουν τα 9,5 δις ευρώ πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα την τελευταία 4ετία. Οι 29 φόροι που επέβαλε – σχηματικά, αναλογεί ένας φόρος κάθε 50 ημέρες! – γονάτισαν τα νοικοκυριά και αποδιοργάνωσαν τις επιχειρήσεις, κυρίως τους μικρομεσαίους. Η Ελλάδα απέκτησε το θλιβερό μετάλλιο του πρωταθλητή φορομπήχτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι
στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό.
Στο economico.gr δεν κουραστήκαμε να επαναλαμβάνουμε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης χτυπά κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Συνέπεια αυτού είναι ότι «τα επίπεδα της φτώχειας να παραμένουν απαράδεκτα υψηλά στην Ελλάδα» όπως μεταδίδει σε όλο τον κόσμο το Bloomberg.
Οι φορολογούμενοι «στέγνωσαν»
Οι πολίτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι καθαρά φορολογικές οφειλές που έμειναν απλήρωτες διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 6,165 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου μισό δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο. Τα «επίσημα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν τον Οκτώβριο 103 δισ. ευρώ (και με προσαυξήσεις άλλα 82 δισ. ευρώ). Τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία τον Σεπτέμβριο είναι 34 δισ. (με άγνωστες προσαυξήσεις).Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και έχουν ήδη επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 1.148.583, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 5.000.
Από τα 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Πέρα από τους άμεσους φόρους, περίπου 4 στα 10 ευρώ που πληρώνουμε στα δημόσια ταμεία (39,1% του συνόλου των δημοσίων εσόδων) προέχεται από την άδικη και καταχρηστική έμμεση φορολογία, που βάζει το χέρι στην τσέπη των πολιτών αδιακρίτως, με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, είτε είναι πλούσιοι είτε είναι φτωχοί.
Και αυτό σε μια κοινωνία που ασφυκτιά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, σε μια αγορά που παραπαίει χωρίς κατεύθυνση και χωρίς ρευστότητα. Τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες έφτασαν τα 89 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενήμερα δάνεια.
Οι επιχειρηματίες «ψάχνονται»
Στο χώρο του επιχειρείν, πολλές είναι οι εταιρείες που παραμένουν απρόθυμες να επενδύσουν λόγω των υψηλών φόρων και του επιδεινούμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επιχειρηματίες αναζητούν εναγωνίως μια εναλλακτική λύση. Ορισμένοι μετακινήθηκαν ήδη στη Βουλγαρία και την Κύπρο με δέλεαρ τη χαμηλότερη φορολογία.Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας χθες στη Βουλή τη «μαύρη λίστα» των φόρων που έχουν την υπογραφή Τσίπρα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν επέτρεψε στην χώρα να ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο», υπέγραψε «ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο» και μας οδήγησε «σε έναν άτυπο τέταρτο μνημόνιο». Και όλα αυτά μας βύθισαν σε μια σκληρή λιτότητα.
Ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι «το 2019 ξημερώνει σε λίγες μέρες, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΄20 και το ‘21 και το ‘22 και το ‘23, και την επόμενη τετραετία». «Γιατί», είπε, «οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στην μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής που εσείς φέρατε τον τόπο και θέλει να μας ξαναγυρίσετε εκεί».
Πατήστε για να δείτε τους 29 φόρους
https://economico.gr/
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου