Πως σκοπεύει ο πρόεδρος της ΝΔ να διαχειριστεί την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ εφόσον έχει κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εξέφρασαν δύο τελείως διαφορετικές γαλάζιες οπτικές στο Σκοπιανό.
Η προειδοποίηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για βέτο κατά την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, ακόμη και εάν έχει κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ήταν το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της χθεσινής του ομιλίας στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βέβαια έχει ξανά εκφράσει την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να στερήσει από την Ελλάδα το δικαίωμα ως κράτος μέλος να θέτει ενστάσεις κατά την ενταξιακή διαδικασία της γείτονος, η οποία -σε αντίθεση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα γίνει “μια κι έξω”- θα είναι ούτως ή άλλως μακρά.
Όμως για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη βέτο και κατέστησε πιο σαφές στους εταίρους (και τους ψηφοφόρους βέβαια) ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές του. Όπως εξηγούσαν στη συνέχεια υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη, η συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει μεν ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα η Ελλάδα συναινεί στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της “Βόρειας Μακεδονίας” όπως θα λέγεται πλέον με την ΕΕ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι αφορά και τη συναίνεση στο κλείσιμο κάθε ενταξιακού κεφαλαίου.
Και αυτό διότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρώσει το κοινοτικό δίκαιο και τα δικαιώματα των κρατών μελών, εξηγούσαν, ούτε μπορεί η Ελλάδα να είναι το μόνο μέλος που δε θα έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις με μία προς ένταξη χώρα.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου