Δεν μπορείς να δεις σωστά αυτό το e-mail; Κάνε Click εδώ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Αθήνα 21η Φεβρουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, βοηθά για την καλύτερη διατήρηση της όρασης ασθενών που χειρουργήθηκαν για γλαύκωμα! Η μελέτη, που αφορά τις μεταβολές του ματιού μετά από χειρουργική αντιγλαυκωματική επέμβαση, παρουσιάστηκε στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑΡΑΚΤΟΥ & ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (14 – 17 Φεβρουαρίου ) στο Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με τη μελέτη των ελλήνων επιστημόνων, οι μεταβολές της ενδοφθάλμιας πίεσης και της ιξωδοελαστικής συμπεριφοράς του κερατοειδούς, μετά από χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διατήρηση της όρασης του ασθενούς. «Κι αυτό γιατί μετά τη χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας και αποφολιδωτικού γλαυκώματος διαπιστώθηκε ότι δεν έχουμε μόνο μεταβολές της ενδοφθάλμιας πίεσης αλλά και αλλαγή στην συμπεριφορά του κερατοειδούς» αναφέρει ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΟΠ, διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων προέκυψε ότι μετά από τις επεμβάσεις γλαυκώματος, στις οποίες υποβάλλονται πολλοί γλαυκωματικοί ασθενείς, δεν είναι αρκετό να παρακολουθούνται μόνο για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Αυτό γιατί απεδείχθη ότι αλλάζει όλη η συμπεριφορά του κερατοειδούς και του ματιού. Αυτή η αλλαγή ως προς τις ελαστικές ιδιότητες του ματιού πρέπει να καταγράφεται και να συνυπολογίζεται. Στη μελέτη αυτή, η οποία διήρκησε 6μήνες, συμμετείχαν 40 ασθενείς(18 άνδρες και 22 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 χρόνια) οι οποίοι χειρουργήθηκαν γιατί έπασχαν από γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και αποφολιδωτικό γλαύκωμα . Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε παράλληλη καταγραφή (πριν και μετά το χειρουργείο) της ενδοφθάλμιας πίεσης και των δεικτών ιξωδοελαστικής συμπεριφοράς του κερατοειδούς όπως αυτή καταγράφεται από το μηχάνημα ORA: ocularresponseanalyzer. «Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι στις μετρήσεις που έγιναν η ενδοφθάλμια πίεση –μετά το χειρουργείο-μειώθηκε κατά τουλάχιστον 8 mmHg, ενώ οι δείκτες ιξωδοελαστικής συμπεριφοράς του κερατοειδούς αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον μία μονάδα» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης και προσθέτει. «Οι μεταβολές των ελαστικών ιδιοτήτων του κερατοειδούς και του βολβού του ματιού όπως καταγράφηκαν με την χρήση του μηχανήματος ORA(ocularresponseanalyzer) έδειξαν ότι πιθανότατα όσο μεγαλώνουν οι διάφοροι ειδικοί δείκτες (CH: cornealHysteresis& CRF: CornealResistantFactor) μετεγχειρητικά, τόσο καλύτερη είναι πιθανόν να είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και η διατήρηση της όρασης του». Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην αξιολόγηση της βαρύτητας του γλαυκώματος προεγχειρητικά αλλά και στην αξιολόγηση της μετεγχειρητικής πορείας των χειρουργημένων γλαυκωματικών ασθενών. Στη μελέτη αυτή αποδείχθηκε επίσης ότι η χειρουργική του γλαυκώματος είναι ασφαλής για την ακεραιότητα του κερατοειδούς σε ότι αφορά τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία ως γνωστόν είναι κύτταρα σε περίπτωση απώλειας δεν αναγεννώνται και δεν αντικαθίστανται. Επίσης προέκυψε ότι η συμπεριφορά του αποφολιδωτικού γλαυκώματος είναι διαφορετική από το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.
ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Το γλαύκωμα, σύμφωνα με την Π.Ο.Υ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν, προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος. Έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κλέφτης της όρασης εξαιτίας της ασυμπτωματικής ως επί το πλείστον εξέλιξης του η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη. Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται σε ετήσια βάση το οικονομικό μόνο κόστος του γλαυκώματος. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 - 20.000 ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες. http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr. Τηλ. 2130325910
|
Διαγραφή από τη λίστα
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου