
Κατά τη χριστιανική παράδοση πάντως, το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Μέγα Βασίλειο, στην Καισάρεια, όταν σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει ψωμιά γλυκά, κάτι σαν την σημερινή βασιλόπιτα-τσουρέκι. Μέσα σε αυτά έβαλε κι από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει και στη συνέχεια μοίρασε τους μικρούς αυτούς άρτους, που «έκρυβαν» μέσα τους κι από έναν μικρό «θησαυρό», στους κατοίκους της πόλης. Βασιλόπιτα με ολόκληρο πορτοκάλι Υλικά 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη 1 πορτοκάλι 90 γραμμάρια φυστικέλαιο 45 γραμμάρια νερό ή λικέρ πορτοκαλιού 4 αβγά 20 γραμμάρια κονιάκ 300 γραμμάρια φαρίνα 3 κουταλάκια μπέικινγκ πάουτερ 200 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά) Εκτέλεση 1. Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα αφήνετε στην άκρη. Λιώνετε ολόκληρο το πορτοκάλι στο μπλέντερ, αφού το πλύνετε καλά. 2. Το βάζετε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το λάδι, τα αβγά, το κονιάκ και το νερό και κτυπάτε για ένα λεπτό. 3. Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ και τα αμύγδαλα και κτυπάτε για άλλο ένα λεπτό. 4. Αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο για 50 με 55 λεπτά. Η συνταγή ανήκει στη Μιράντα Λυσάνδρου από το politis.com.cy
Πηγή
1ki1 news -
ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Στερεά Ελλάδα
Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου